Hvordan lage budsjett for å spare penger?

Forside / Omstartslån / Hvordan lage budsjett for å spare penger?

Å lage et budsjett for å spare penger handler om å skape et system for å forstå og kontrollere inntekter og utgifter.

Refinan­siere forbruks­lån og kredittkort­gjeld

Ved å refinansiere lånet kan du få gunstigere lånebetingelser og bedre oversikt over økonomien. Vi rådgir deg og forhandler med banken på dine vegne – helt gratis.

  • Uforpliktende tilbud fra flere banker
  • Lavere månedlige kostnader
  • Egen rådgiver som forhandler på dine vegne
  • Bli kvitt betalingsanmerkninger og inkasso
  • Mer oversiktlig og ryddig økonomi
Kr 100 000Kr 20 000 000
5 år30 år

Estimert månedsbeløp:

Send inn en søknad og sjekk hvor mye du faktisk sparer ved å refinansiere dine lån. Søknaden behandles i løpet av kort tid.
Innholdsfortegnelse

    Budsjettering gir deg oversikt over hvor pengene dine går, hva du kan endre, og hvordan du kan få maksimalt utbytte av din økonomi.

    1. Innledning til budsjettering for sparing

    Hva er et budsjett? Et budsjett er en plan som viser hvordan du vil bruke inntektene dine i en bestemt periode. Det kan dekke både faste kostnader som husleie, forsikringer og lån, og mer variable utgifter som mat, aktiviteter og klær.

    Hvorfor er budsjettering viktig for sparing? Et budsjett gir deg en klar forståelse av økonomien din, noe som gjør det lettere å spare penger over tid. Med en tydelig plan er det enklere å oppdage potensielle besparelser og unngå sløsing.

    2. Fordeler med budsjettering

    Når du har et budsjett å forholde deg til, gir det en rekke fordeler. Blant annet:

    • Økt kontroll over økonomien: Budsjettering gir deg kontroll over hvor pengene går, slik at det er du som styrer pengene, i stedet for at pengene styrer deg.
    • Reduserer økonomisk stress: Med et budsjett slipper du å være redd for uforutsigbare utgifter som kan skape stress og bekymringer.
    • Forbedrer sparevaner: Ved å planlegge kan du identifisere områder for å spare penger og utvikle gode sparevaner. Jo mer du har i buffer, desto enklere oppleves den økonomiske hverdagen.
    Par som lager budsjett for å spare penger

    3. Grunnleggende prinsipper i budsjettering

    Bestem deg for en budsjettplan: Velg en budsjettmetode som passer din livsstil og inntektsnivå, som 50/30/20-regelen eller nullbasert budsjett.

    Sett realistiske sparemål: Lag mål som er spesifikke, målbare, oppnåelige, relevante og tidsbestemte (SMART).

    Identifiser nødvendige utgifter og ønsker: Lag et skille mellom det du trenger og det du ønsker, for å bruke pengene mer effektivt. Når du dekker alt du trenger, er det enklere å få til det du ønsker.

    4. Typer budsjettmetoder for sparing

    Det finnes flere forskjellige budsjettmetoder du kan bruke for å spare penger:

    50/30/20-metoden: Bruk 50% av inntektene til mat, renter og avdrag på lån, strøm, transport og lignende. 20% skal gå til langsiktig sparing og eventuell ekstra nedbetaling av gjeld. De siste 30% skal gå til forbruk på varer og tjenester som ikke er livsviktige, som treningsabonnement, streamingtjenester og kulturelle opplevelser.

    Nulllbasert budsjett: Fordel hver krone til en bestemt utgift eller sparemål, slik at inntektene minus utgiftene ender på null. Dette krever nøye planlegging av økonomien din og modellen tar sikte på at du skal lage en så nøyaktig og fullstendig plan som mulig, i begynnelsen av hver måned.

    5. Sette opp et personlig budsjett

    Først må du samle inn informasjon om inntekter og lage en oversikt over alle penger du mottar regelmessig, inkludert lønn, leieinntekter, barnetrygd og liknende.

    Deretter finner du alle faste og variable utgifter som husleie, lån, forsikringer, matvarer og abonnementer. Et tips er å bruke kontooversikten i banken, og scrolle gjennom måned for måned. Da får du fort se hva du bruker på de ulike postene.

    Til slutt må du bestemme hvor mye du ønsker å sette av hver måned til sparing. Om nødvendig, juster de variable utgiftene for å sikre at du når dette målet.

    6. Samling av gjeldsposter

    Har du usikret gjeld, forbrukslån eller kreditkortgjeld, samtidig som du eier en bolig, kan det være lurt å samle dette i boliglånet.  Da får du normalt langt lavere rente og lavere månedsutgifter.

    Dette vil ofte gi mulighet for å øke avdrag eller øke sparemål, slik at man fgår en tryggere økonomisk fremtid i møte, som tross alt er hele poenget med et budsjett.

    Les også om: Refinansiering med boliglån

    7. Hvordan håndtere faste utgifter effektivt

    Reduser faste utgifter for å skape mer rom for sparing:

    Vurder abonnementer og medlemskap: Se over abonnementer du har, og vurder hvilke du faktisk bruker.

    Forhandle om bedre avtaler: Ta kontakt med leverandører som strøm- og internettleverandører for å forhandle bedre priser.

    Finne besparelser på strøm og forsikring: Mange forsikringsselskaper og strømleverandører tilbyr rabatter ved å samle flere tjenester. Kontakt ulike forsikringsselskaper og be dem om tilbud.

    OBS. Det er viktig å sjekke betingelsene i forsikringstilbudene. Noen selskap vil gi deg et tilbud som tilsynelatende ser bra ut, men som har vesentlig dårligere betingelser når noe først går galt.

    8. Hvordan kutte variable utgifter

    Du kan kutte ned på dagligdagse kostnader:

    Prioritering av utgifter: Prioriter hva som er viktigst for deg, og hva som bare er «kjekt å ha».

    Redusere dagligvarekostnader: Kjøp inn varer i større kvanta og se etter tilbud. Det mest effektive du gjør er å planlegge flere dager av gangen og handle i større kvanta. Da unngår du impulskjøp og sparer deg selv for mange turer på butikken.

    Bruke rabattkoder og tilbud: Mange butikker og nettsider tilbyr rabattkoder og kampanjer. Bli Coop eller trumf-medlem, eller registrer deg på Æ-appen, alt etter hvor du bruker å handle.  

    9. Definere sparemål og strategier

    Definer klare sparemål for å holde motivasjonen oppe:

    Kortsiktige vs. langsiktige mål: Kortsiktige mål kan være en ferie, en TV eller vaskemaskin, mens langsiktige mål kan være pensjon, eller redusert arbeid.

    Belønne seg selv underveis: Sett opp små belønninger når du når delmål. Budsjettering skal gjøre liver bedre, og det er viktig å feire noen seiere underveis.

    10. Spare penger på hverdagskostnader

    Det er mange måter å spare på hverdagsutgifter:

    Billigere transportalternativer: Sykkel, samkjøring eller offentlig transport kan være et rimelig alternativ.

    Redusere matutgifter: Unngå impulskjøp ved å planlegge måltider. God planlegging reduserer også matsvinn. Hver gang noe går i søppelkassen, så kaster du penger.

    Spare på underholdning og fritidsaktiviteter: Velg gratis eller rimelige aktiviteter, og sett grenser for pengebruk på uteliv og underholdning.

    Ofte stilte spørsmål

    Oppdater det minst en gang i måneden for å holde oversikt.

    Prioriter å betale ned gjeld før større sparebeløp, men start smått. Vurder om du trenger refinansiering for å få bedre betingelser.

    Gå gjennom utgiftene og juster fremtidige utgifter deretter.

    Ja, men betal hele saldoen hver måned. Kredittkort har vanligvis svært høy rente.

    Jo mer jo bedre, men husk at avdrag på boliglån også er en form for sparing. Finn en god balanse mellom sparing og avdrag.

    Våre samarbeidspartnere

    Nyttige artikler om Omstartslån

    Omstartslån

    Et lån med sikkerhet i bolig er en finansieringsløsning hvor du bruker eiendommen din som garanti for å få lånet godkjent.

    Omstartslån

    Å bake forbrukslån inn i boliglån er en løsning som kan gi bedre kontroll på økonomien. Forbrukslån har ofte høy rente og kort nedbetalingstid, noe som kan gi økonomisk stress.

    Omstartslån

    Forbrukslån er ofte omtalt som en dyr form for finansiering på grunn av de høye kostnadene forbundet med denne typen lån.

    Omstartslån

    Et smålån er egentlig det samme som et forbrukslån, men med et relativt lite lånebeløp. Både smålån og forbrukslån er lån som gis uten sikkerhet, og det er derfor ikke mulig få smålån når du først har fått en betalingsanmerkning.

    Omstartslån

    Et omstartslån med sikkerhet, er en finansiell løsning for personer som har havnet i en vanskelig økonomisk situasjon, på grunn av betalingsanmerkninger eller gjeldsproblemer.

    Omstartslån

    Gjeld kan ofte bli overveldende, spesielt hvis du har mange små lån eller høye renter. For mange kan det å ta opp lån for å betale eksisterende gjeld være en mulighet til å rydde opp i økonomien. Men er det riktig løsning for deg?